Fleur van den Berg
 
 
 
 
 
 
 

poow mood boom

In opdracht van   :   Gemeente Aalten
Intermediair   :   Kunst en Bedrijf
Subsidie   :   MondriaanStichting
Jaar oplevering   :   2006
Materiaal   :   prunus, ledjes, keramiek, rvs
Afmetingen   :   Boom +/- 5x5 meter (hxb)
Locatie   :   pc basisschool ‘De Triangel’,
laag te Aalten
Uitvoering   :   Fleur van den Berg
Kamp & van Gulik
Structuur 68

 

De omgekeerde boom
De boom is oeroud en symboliseert vele zaken in culturen over de hele wereld. De geschiedenis van de boom, de rol van de boom in religies, mythen en verhalen is ontzettend rijk. De boom in De Triangel is een omgekeerde hangende boom. Een omgekeerde boom wordt ook wel een magische boom genoemd. Het is de wereld op zijn kop. Kinderen draaien ook vaak de zaken om. De boom symboliseert o.a. de synthese van hemel aarde en water; het dynamische leven tegenover het statische leven van steen. De wortels en de takken vormen een kaart van het heelal waarin alles met elkaar verbonden en in elkaar verweven is. De boom symboliseert de verbinding van de aardse wereld met de wereld van de goden. De wortels staan in contact met de onderwereld en de takken reiken naar de hemel en vormen de weg naar de goden. Bij de omgekeerde boom is het “hemel op aarde” en zijn de kinderen de goden.

Lichtjes
De lichtjes symboliseren de zon, maan en sterren van het heelal. Maar ook de boom als kroonluchter, door zijn vorm en de specifieke plek. Het is ook een sprookjesboom.

Horen Zien en Zwijgen
Een boom met zintuigen als een levend wezen. Een “horen zien en zwijgen” boom. 
Horen: Oren, horen/luisteren. Orentakken, met de oren als kiemblaadjes. Verschillende associaties zijn: parasieten, genetische manipulatie, geënt, dissonant, bastaard(stamboom).
Zien: Ogen, kijken/zien. Oogbollen als vruchten van de boom. Gedachten hierbij zijn: oogappel, verboden vrucht, vruchten, voortplanting, , het alziend oog, individuen door de verschillende kleuren en maten.
Zwijgen: Monden, praten/zwijgen. Een mond bestaat uit een mondholte, tong en lippen. Tongenbladeren. Redenering hierbij is: alleen met je tong kun je niet praten, maar meerdere tongen kunnen toch onverstaanbaar fluisteren, ritselen.

 

 
 

Copyright (C) 2013 Fleur van den Berg. All rights reserved. Website created by Winko Erades van den Berg